Help

We're here to help! Use the search box below to find answers.

Search results

  1. What Information is required to be kept on my mileage records for IFTA and/or IRP?

    Question:  What Information is required to be kept on my mileage records for IFTA and/or IRP? Answer:  Date, origin/destination, beginning/ending odometer readings, total miles and miles per jurisdiction.  This can be kept manually or by a GPS system that ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:51am

  2. How long do I need to maintain my mileage records for IRP and IFTA, and fuel records for IFTA?

    Question:  How long do I need to maintain my mileage records for IRP and IFTA, and fuel records for IFTA? Answer:  IFTA records (mileage and fuel) are required to be maintained for four (4) years and IRP records (mileage only) for five (5) years.  ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:50am

  3. How do I purchase a fuel and/or trip permit and what is the cost?

    Question:  How do I purchase a fuel and/or trip permit and what is the cost? Answer:  Permits are sold through the Nebraska DMV website under the Motor Carrier/Trucking online services section.  https://dmv.nebraska.gov/services 72 hour trip permit cost $ ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:50am

  4. I registered for the UCR program, but I didn’t get a UCR registration. Do I need to carry proof that I paid the UCR fees?

    Question:  I registered for the UCR program, but I didn’t get a UCR registration. Do I need to carry proof that I paid the UCR fees? Answer:  No, there is no registration carried in your units.  Law enforcement verifies your registration on-line. ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:49am

  5. Do I need to pay UCR fees?

    Question:  Do I need to pay UCR fees? Answer:  If you have an Interstate DOT number, meaning you cross state lines, you are required to register and pay UCR fees each calendar year.   Log into the UCR website at www.ucr.gov and pay your fees. ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:49am

  6. Where can I find my IFTA miles to file my next quarterly return or make a payment on-line?

    Question:  Where can I find my IFTA miles to file my next quarterly return or make a payment on-line? Answer:  Our office recommends keeping a copy of your previously filed return in order to report the miles as required for our on-line IFTA services.  If ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:48am

  7. Are my IFTA decals vehicle specific?

    Question:  Are my IFTA decals vehicle specific? Answer:  No, the decal is assigned to the fleet and can be placed on any truck.  Once placed on a truck, the decal is non-transferable, and miles and gallons must be recorded. ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:48am

  8. When I register my new truck, will I also get an IFTA decal?

    Question:  When I register my new truck, will I also get an IFTA decal? Answer:  No, the IFTA decal must be requested separate from the truck registration.  The decal can be requested on-line at https://dmv.nebraska.gov/services.  Or, send a request to ou ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:47am

  9. Do I have to file an IFTA return if I didn’t travel any miles for the quarter?

    Question:  Do I have to file an IFTA return if I didn’t travel any miles for the quarter? Answer:  Yes, IFTA returns are required to be filed even if you have no activity to report. ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:47am

  10. When are the IFTA returns due to be filed?

    Question:  When are the IFTA returns due to be filed? Answer:  IFTA returns are filed quarterly and due the last day of the month following the quarter.  If the due date falls on a holiday or weekend, the following business day is considered the due date. ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:42am

  11. Do I need an IFTA permit, and if so, how do I apply?

    Question:  Do I need an IFTA permit, and if so, how do I apply? Answer:  You will need an IFTA permit if your vehicle has a gross vehicle weight or registered gross weight exceeding 26,000 lbs., or the power unit has 3 or more axles, or the gross vehicle ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:46am

  12. I have been running my truck under someone else’s IRP and IFTA accounts but want to now setup my own account. What do I need?

    Question:  I have been running my truck under someone else’s IRP and IFTA accounts but want to now setup my own account. What do I need? Answer:  Along with the application and proof of established place of business or residency, you will be required to p ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:46am

  13. I have an established IRP account and need to add or remove a truck from my account. What paperwork do I need?

    Question:  I have an established IRP account and need to add or remove a truck from my account. What paperwork do I need? Answer:  The application and information related to documentation required to add or delete a truck can be found at https://dmv.nebra ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:45am

  14. Do I need apportioned license plates, and if so, how do I apply?

    Question:  Do I need apportioned license plates, and if so, how do I apply? Answer:  You will need the apportioned credentials if your vehicle has a gross vehicle weight or registered gross weight exceeding 26,000 lbs., or the power unit has 3 or more axl ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:45am

  15. How do I contact Motor Carrier Services?

    Question:  How do I contact Motor Carrier Services? Answer:  The addresses for the Motor Carrier Services Division are: Physical – 301 Centennial Mall South, Lincoln, NE  68508 Mailing – PO Box 94729, Lincoln, NE  68509-4729 Our office hours are 8:00 a.m. ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:42am