Help

We're here to help! Use the search box below to find answers.

Search results

  1. How do I renew my license when I am out of the state?

    Question:  How do I renew my license when I am out of the state? Answer:  Nebraska standard operator's licensed drivers (Class O) that are out of the state during their renewal period (60 days prior to license expiring for those turning 21, 90 days f ...

    natalie - 06/29/2017 - 4:36pm

  2. How do I obtain a copy of someone else's driving record?

    Question:  How do I obtain a copy of someone else's driving record? Answer:  Driver records may be obtained via our online service and may be viewed immediately upon purchase. Acceptable methods of payment are credit card or an electronic check.   Th ...

    natalie - 06/29/2017 - 4:55pm

  3. How do I obtain a salvaged title?

    Question:  How do I obtain a salvaged title? Answer:  For information on salvage titles visit: https://dmv.nebraska.gov/dvr/title/motor-vehicles-salvage-titles ...

    natalie - 06/29/2017 - 4:58pm

  4. How do I register my new vehicle?

    Question:  How do I register my new vehicle? Answer:  Vehicles to be registered for the first time may be registered either in person or by mail. For first time registration, the following documents must be presented to the County Treasurer: Proof of Fina ...

    natalie - 06/29/2017 - 5:01pm

  5. How do I renew my ID card?

    Question:  How do I renew my ID card? Answer:  Renew your ID card online or visit a driver's licensing office. ...

    natalie - 06/29/2017 - 5:04pm

  6. I have received a Toll/Parking Violation for a plate that isn’t mine.

    Question:  I have received a Toll/Parking Violation for a plate that isn’t mine. Answer:  E-mail the violation to mcs.web@nebraska.gov or fax to 402-471-3920.  If you have questions regarding the violation contact the Motor Carrier Services division at 40 ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:58am

  7. Where do I send my medical card certification?

    Question:  Where do I send my medical card certification? Answer:  Medical cards can be faxed to the Department of Motor Vehicles at 402-471-3157 or emailed to dmv.exam-medcert@nebraska.gov.  If you have questions related to your medical card, contact the ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:54am

  8. Am I required to pay the Federal Heavy Vehicle Use Tax (HVUT)?

    Question:  Am I required to pay the Federal Heavy Vehicle Use Tax (HVUT)? Answer:  If your truck is registered over 55,000 lbs., you are required to pay the HVUT, Form 2290.   You can file online at www.irs.gov. The receipted copy is required to be submit ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:57am

  9. How do I obtain an oversize/overweight permit for the State of Nebraska?

    Question:  How do I obtain an oversize/overweight permit for the State of Nebraska? Answer:  The Nebraska Department of Transportation (NDOT) issues oversize/overweight permits.  They can be obtained at https://dottruckpermits.nebraska.gov/permit/ ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:54am

  10. Where do I update my DOT number electronically?

    Question:  Where do I update my DOT number electronically? Answer:  Update your DOT number by logging into https://safer.fmcsa.dot.gov/ ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:53am

  11. When do I need to do my DOT required biennial update?

    Question:  When do I need to do my DOT required biennial update? Answer:  If the next-to-last digit of your USDOT number is odd, file your update every odd-numbered calendar year.  If the next-to-last digit of your USDOT number is even, file your update e ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:53am

  12. I am no longer keeping manual records and are now keeping electronic records. What do I need to keep?

    Question:  I am no longer keeping manual records and are now keeping electronic records. What do I need to keep? Answer:  You will need to pull the mileage by jurisdiction and total report by month and/or quarter.  You will also need to download the raw d ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:52am

  13. I am leased to another carrier who is reporting my miles and fuel for IFTA, but I am running under my own apportion (IRP) plate. What records do I need to maintain?

    Question:  I am leased to another carrier who is reporting my miles and fuel for IFTA, but I am running under my own apportion (IRP) plate. What records do I need to maintain? Answer:  Detail mileage records and quarterly unit/fleet summaries need to be m ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:52am

  14. What Information is required to be kept on my mileage records for IFTA and/or IRP?

    Question:  What Information is required to be kept on my mileage records for IFTA and/or IRP? Answer:  Date, origin/destination, beginning/ending odometer readings, total miles and miles per jurisdiction.  This can be kept manually or by a GPS system that ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:51am

  15. How long do I need to maintain my mileage records for IRP and IFTA, and fuel records for IFTA?

    Question:  How long do I need to maintain my mileage records for IRP and IFTA, and fuel records for IFTA? Answer:  IFTA records (mileage and fuel) are required to be maintained for four (4) years and IRP records (mileage only) for five (5) years.  ...

    Laurie - 06/28/2019 - 7:50am